Nekaj idej, kako onesnaževanje vode zmanjšati kar iz vašega doma

Ko pomislimo na onesnaževanje vode večin pomisli, industrijsko masovno onesnaževanje in si zatika oči pred lastnimi navadami, ki imajo enake posledice. Če se tega ne zavedate, onesnaževanje vode iz domov tudi vpliva negativno ne samo na okolje, temveč tudi na zdravje in dobro počutje ljudi.

Razna čistila in prav tako kozmetika, ki jo uporabljate z vodo, in pristane v odtoku ali stranišču ter konča v rekah, jezerih, oceanih in tudi v sistemih za shranjevanje vode, kot so rezervoarji, kar povzroči ekološko uničenje in onesnaženje vode, ki jo pijemo. Ko stopite izpod tuša ali pa zalivate vrt, voda zapusti vaš dom s tistim, kar mu je bilo dodano. To so običajno razna čistilna sredstva za gospodinjstvo, kozmetika ali sredstva za zatiranje plevela in podobna kemična sredstva. Običajno vsi zelo dobro ne razmišljamo o tem, kaj se v resnici dogaja s takšno vodo, kljub temu da so to razlogi za onesnaževanje vode, in žal tudi ne majhni.

Ker se ne moremo zanašati na čiščenje vode, raziskovalci pravijo, da lahko onesnaževanje vode zmanjšamo tudi sami. Dejstvo je, da za vsako onesnaženje vode najlažje kriviti zunanje vire, kot sta industrija in kmetijstvo, ki sta sicer glavni viri, toda tudi domovi ustvarijo delež onesnaževanja in to veliko.

Nekaj pozitivnih korakov, s katerimi lahko vplivamo na zmanjšanje onesnaževanja, je naslednjih: Izberite vodi prijazna čistilna sredstva, neuporabljena zdravila odložite v smeti, ali jih odložite na odlagališče zdravil v svoji skupnosti, izogibajte se toaletnim potrebščinam z mikroplastiko, posek trave in listja kompostirajte, izberite naravno alternative gnojilom, uničevalcem plevela ali pesticidom, poskusite kompostirati, ročno odstranite plevel ali uporabite koristne plenilske žuželke, da bi ukrotili škodljivce, uporabljajte ekološka čistila in ekološko kozmetiko.

Na srečo živimo v času, ko je na trgu že veliko zelenih izdelkov, ki so ustvarjeni tudi zaradi
razloga, da se onesnaženje vode zmanjšuje in pravzaprav ne potrebujete veliko kakor samo
določitev, da spremenite način razmišljanja in posledično tudi delovanja.