Kako je imunoterapija bolj razvita v tujini kot pri nas

Prijatelj, ki je po poklicu onkolog mi je povedal za novo obliko zdravljenja raka. Sicer je pri nas še v povojih, a ima imunoterapija  v tujini velik uspeh. Vprašala sem ga naj mi pove nekaj več o tem, saj nekateri znanci iščejo drugačne oblike zdravljenja.

Povedal mi je, da imunoterapija nekako spodbuja imunski sistem, tako da se lahko telo samo bori proti rakavim celicam. Sicer je imunoterapija namenjena le bolnikom s specifičnim rakom, a že to, da so jo odkrili in pomagali številnim pacientom je osupljivo. Vprašala sem ga ali jo izvajajo tudi na kliniki kjer je on zaposlen. Rekel je, da ne še in, da upa, da bo imunoterapija postala čimprej eno izmed načinov zdravljenja.

Ker sem želela izvedeti še več na to temo, sem se odpravila na internet in začela brskati. Zanimalo me je katerim bolnikom je imunoterapija namenjena in kako jo prenašajo. Ugotovila sem, da so znanstvenikom, ki so jo odkrili celo podelili Nobelovo nagrado. Zelo sem bila vesela, da se je v znanosti naredil tako velik korak v to smer in da je bil ta izum nagrajen.

Kar me je najbolj pozitivno presenetilo je to, se imunoterapija pri bolnikih zelo dobro prenaša in da so stranski učinki minimalni in blagi. Pomembno je, da je bolnik v bližini družine in svojcev, kateri lahko spremembe hitro opazijo. Pri nekaterih lahko pride do:

  • Motenega delovanja ščitnice
  • Sprememb na koži
  • Vnetja črevesja

Zanimalo me je kako je tovrstno zdravljenje razširjeno v tujini. Policala sem prijateljico onkologinjo, ki že vrsto let dela na privatni kliniki. Povedala sem ji, da me imunoterapija zanima in kako je s tem pri njih v tujini. Rekla je, da je kar razširjena in da jo pri bolnikih s pljučnim rakom redno uporabljajo. Delež ozdravljenih bolnikov je velik, tako da glede tega nimajo nobenih zadržkov.