Toplotna črpalka je super in jo obožujem

Doma smo se vedno ogrevali na drva. Potem nam je pa sosed nam je povedal, da je toplotna črpal zelo praktična, da jo uporablja tudi sam in da je zelo navdušen.

Tudi oče se je začel zanimati in malo prebral, kaj toplotna črpalka je, kakšna je investicija, koliko časa je potrebno, da se investicija nekako izplača, pregledal je nekaj forumov in mnenj uporabnikov, da je dobil širšo sliko. Mnenja so zelo različna, prav tako izkušnje uporabnikov. Še najbolje je, če ti jo predstavi nekdo, ki ga poznaš, tako kot jo je nam sosed. Sama toplotna črpalka stane nekje okrog 6000 €, videl je, da dobiš subvencije tudi okrog 6000 €, torej kar se tega stroška tiče, bi se investicija kar izplačala. Sedaj je odvisno, če morejo napeljavo na novo narediti, pa, kakšna je stara, kakšen energetski razred je hiša, kakšne so izgub, če je veliko toplotnih mostov … Vse to vpliva na porabo in se kar hitro zgodi, da je toplotna črpalka dražja od drugih virov ogrevanja.

Ko je oče vse preračunal in se pozanimal pri strokovnjakih, so naredili izračun in ugotovili, da je hiša dobro toplotno izolirana, da nima toplotnih mostov in drugih termo izgub, zato je toplotna črpalka kar dobra investicija.

Odločili smo se za in že čez dober mesec, je toplotna črpalka bila vgrajena. Ne morem verjeti, kako je to enostavno za uporabo. Prej smo morali vsako leto sekati drva, jih sušiti, pospravljati, vsak dan nositi v hišo, paziti, da smo pravočasno naložili na ogenj, pa paziti, da ni bilo preveč, nato vedno znova pometati okoli kurišča in čistiti saje.

Sedaj pa nam je toplotna črpalka zelo olajšala delo. Vsa ta opravila so preteklost. Nastavljen imamo termostat, ki sam regulira toploto v hiši in nam ni treba več skrbeti za nič. Samo račun je treba poravnati, pa še ta ni tako zelo visok na letni ravni.