Datlji ali dateljni spadajo med najboljše naravne sladkarije, ki vsebujejo ogromno zdravju koristnih snovi. Gre za sadeže palm, ki so odlično založeni z balastnimi snovmi, vitamini in minerali. Dovolj so že tri dateljni na dan, da se naše zdravje drastično izboljša. Ob njihovem rednem uživanju si boste uredili prebavo, imeli več energije, dobili krepkejše kosti in odpravili anemijo. Kako je vse to mogoče? Pa pojdimo lepo po vrsti!
V dateljnih najdemo obilico vodotopnih vlaknin, ki predstavljajo odlično osnovo za zdravo črevesje. Datlji odlično rešijo težavo zaprtosti in driske, saj je v njih veliko kalija. Ob rednem uživanju tega sadja bo vaše črevesje bolje delovalo, vi pa se boste tudi nasploh počutili bolje. Če si vsak dan privoščite vsaj tri datlje, se boste na naraven način oskrbeli z energijo in ne s praznimi kalorijami, kot je to značilno za ostale tipe sladkarij, kot je na primer čokolada. Dateljni vsebujejo ogromno naravnih sladkorjev, kamor uvrščamo glukozo, ki je hrana za možgane, saharozo in fruktozo. Zelo jih priporočamo kot popoldansko malico ali prigrizek, saj so odličen nadomestek za hitro hrano, ki vas ne bo nasitila in ob kateri se boste samo redili.
Redno uživanje tega sadja je primerno tudi za anemike, saj z datlji v telo vnesejo ogromno dozo železa. Rezultat rednega uživanja datljev pri slabokrvnih ljudeh je izboljšana krvna slika. Dateljni so primerni tudi za ljudi s krhkimi kostmi in tistimi, ki jim peša imunski sistem. Mangan, magnezij in selen v njih pomagajo izboljšati imunski sistem in preprečevati osteoporozo ter tudi nastanek rakavih obolenj. Poleg vsega pogosto uživanje datljev okrepi tudi srčno-žilni sistem. Kalij v dateljnih namreč pomaga preprečevati infarkt, krepiti srce in ožilje ter uravnavati nivo holesterola v krvi. Skratka, dateljni so nekaj, kar je treba skorajda nujno vključiti v jedilnik, če želimo živeti zdravo in okrepiti svoje zdravje.